scena urbana | Patricius Popa
4608
page-template-default,page,page-id-4608,page-child,parent-pageid-274,mkd-core-2.1,mikado-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hornet child-child-ver-2.0.0,hornet-ver-2.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,no_animation_on_touch,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Patricius Popa

Urbanul ca Scenă

Când am aflat prima oară de Scena Urbană țin minte că mi-am zis “ce idee bună: să privești orașul ca o scenă”. S-au întâmplat și se întâmplă atât de multe lucruri în peisajul urban pe care nu le observăm. Mai mult, chiar facem parte din acest spectacol al orașului fără să știm.

Scena Urbană, un grup de peisagiști, arhitecți, artiști de toate vârstele, lucrează împreună pentru a scoate în evidență toate aceste locuri ale orașului încărcate cu semnificație și de a le (re)transmite publicului într-o formă poate nouă, poate îndrăzneață, prin momente artistice și activități inedite.

Am aflat mai târziu că această legătură între substanța veche și maniera nouă de reprezentare, această revitalizare, reactivare a spațiului existent prin intervenții moderne este obiectivul principal al echipei. Partea buna e ca nu sunt doar exerciții teoretice, filosofii conținut-formă; întreg efortul are reale rezultate practice ce afectează și e afectată de comunitatea orașului din care facem parte. Cum?

În primul rând conștientizează publicul de spațiul ce ii aparține. Ce semnifica acel spațiu în trecut, ce poți face cu el în prezent și ce valori ar putea căpăta acesta în viitor? Nu trebuie sa ne gândim neapărat la trecutul istoric, putem face referință și la timpul personal. Locul de joacă când erai copil, locul primului sărut, locul care îți amintește de ceva sau cineva, locul care îți place pur și simplu, locul tău – toate acestea sunt tratate ca argumente în organizarea unui eveniment Scena Urbană.

Un alt impact benefic asupra participanților acestor evenimente este cel al expunerii la o formă de artă. Atrăgând artiști contemporani internaționali, organizația facilitează accesul publicului larg la cultura curentă. Face un mic pas spre culturalizarea cetățenilor.

Intervențiile sunt de regulă mici, neagresive cu mediul, temporare, dar cu impact calitativ major. Astfel se observă că lucrurile importante nu trebuie să fie neapărat și mari cantitativ, greoaie, imposibil de făcut fără eforturi supraomenești. Din contră, orice om cu o idee se poate adresa echipei pentru a transforma acea idee în realitate.

Nu in ultimul rând, Scena Urbană reîmprospătează simțul civic prin încurajarea cetățenilor de a avea grijă de propriul spațiu public – acest bun comun extrem de valoros și de multe ori neglijat. Este un efort ce întărește comunitatea apropriind indivizii de ceea ce le place, încurajând desigur comunicarea prin activități relaxante.

De când lucrez în această echipă, privind urbanul ca scenă, realizez că spectatorii propriului spectacol suntem noi toți. Haideți așadar să îl facem și frumos.