Grupul de artisti din penitenciarul Gherla
Așa cum v-am promis zilele trecute, vom prezenta, pe rând, fiecare sculptură-carte realizată de artistul Denis Tricot.
Astăzi vă vom povesti despre sculptura deţinuţilor.
Daniela Maier, împreună cu artistul Denis Tricot şi Bianca Mureşan, unul dintre artiștii peisagiști din grupul Scena Urbană, au fost în vizită la penitenciarul din Gherla, fiind impresionaţi, încă de la concertul lui Marc Aymon, de sculpturile şi picturile deţinuţilor.
Pe Scena Grădinii Botanice s-au împărtăşit multe amintiri şi poveşti, dar întrebarea firească ar fi “Oare cei închiși, mulți pentru totdeauna, ce gânduri ar transmite pe o sculptură–carte? Dacă nu pot să fie acolo fizic, de ce n-ar putea fi prezenți cu inima și prin cuvinte așternute pe o bucată de lemn?”
Iar răspunsul a venit imediat. Deţinuţii de la Gherla au transmis gânduri frumoase, profesorii coordonatori ai celor din penitenciar sunt deschiși și îi îndrăgesc, cred în ei.
Denis a început să fixeze niște planșe. Nu încearcă să realizeze o sculptură impresionantă, ci, mai degrabă, să le explice artiştilor din penitenciar cum lucrează şi cum se adaptează spațiului această sculptură carte.
“Asta nu-i sculptură! Pentru că dispare, e efemeră! Sculpturile sunt mereu acolo și la fel. Aceasta este o sculptură transparentă!” spune unul dintre artiştii penitenciarului.
Toți au scris un gând, au desenat, au mutat sculpturile, au făcut arce cu noduri cabestan și chaise, și-au întrebat profesorul de ce învață așa ceva.
Li s-a răspuns prietenește și cu drag de către coordonatorul lor, că lecția cea mai importantă este că fiecare poate descoperi în el un mod propriu de exprimare artistică, modul care-i oferă toată libertatea necesară.
“Ai uitat că noi nu suntem liberi?”
“Nu, voi ați uitat că libertatea pe care o căutăm cu toții este în interior!”
Gândurile şi poveştile lor le puteţi citi şi acum pe “paginile” sculpturii carte din Grădina Botanică.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.